Trobada de la CCBC amb alcaldes brasilers durant el Smart City Expo World Congress

por Cambra Comerç Brasil Catalunya / 17 novembre 2017 / Sense comentaris

El passat 13 de novembre, la Cambra de Comerç Brasil-Catalunya (CCBC) va celebrar a la seu de Foment del Treball Nacional a Barcelona una jornada que, sota el títol “El Sector de les Smart Cities a Brasil: reptes i oportunitats”, va il·lustrar els principals avenços que han experimentat les ciutats brasileres en els últims anys, va exposar les necessitats presents i futures, i va posar en relleu la valuosa experiència de Barcelona mitjançant un magnífic diàleg entre dos exalcaldes, Jordi Hereu i Xavier Trias. L’acte va servir per donar la benvinguda a la delegació brasilera assistent al saló Smart City Expo World Congress (SCEWC), que ha comptat amb la participació d’una àmplia representació d’alcaldes i secretaris municipals de les ciutats d’Aracaju, Campinas, Canoes, Curitiba, Guarulhos, Maceió, Niterói, Osasco, Palmas, Porto Alegre, Salvador de Bahia, São Caetano do Sul, Teresina i Vitória.

La benvinguda va correspondre a la Cònsol General de Brasil a Barcelona, ​​Ambaixadora Maria Elisa Berenguer, David Tornos, director del Departament Internacional de Foment del Treball, Javier Mirallas, president de la Cambra de Comerç Brasil-Catalunya, i Paula Mèlich, Area Manager Brasil & Circular Economy Lead del SCEWC. Javier Mirallas va voler destacar les bones perspectives per a l’economia brasilera el 2018, que es preveu arribi al 3% de creixement, i el enorme treball que està realitzant la CCBC per promocionar un mercat d’enorme potencial i un país pel qual sent un profund afecte. Paula Mèlich va manifestar que la d’aquest any ha estat la millor edició de la història del congrés, amb gairebé 19.000 visitants, representants de 800 ciutats de tot el món, gairebé 700 expositors i 420 ponents. Va voler llançar un missatge als alcaldes presents, per afirmar que només la col·laboració entre ajuntaments, ciutadans i empreses innovadores pot transformar les ciutats i fer-les més intel·ligents, més sostenibles, més inclusives i més humanes, i va aprofitar per anunciar la celebració del saló Smart City Expo World Congress de Curitiba els dies 28 de febrer i 1 de març de 2018. Finalment, l’Ambaixadora Maria Elisa Berenguer va destacar que l’actual acceleració econòmica del Brasil i el baix tipus d’interès, són ingredients que tornen a fer molt atractiva la inversió privada al Brasil. “Segur que hi haurà moltes oportunitats de cooperació entre les empreses de Catalunya i els governs municipals aquí representats”, va concloure.

L’esdeveniment es va estructurar en tres taules, la primera de les quals va posar el focus en la gestió pública mitjançant les experiències dels alcaldes Rodrigo Neves (Niterói), Rogério Lins (Osasco) i Luciano Rezende (Vitória), en un diàleg moderat per Francisco Arbós, Director Executiu de la Cambra de Comerç Brasil-Catalunya. Els participants en aquesta taula es van mostrar d’acord en la importància d’implementar mecanismes que apropin l’administració pública als ciutadans, permetent-los participar en la presa de decisions, expressar les seves veritables necessitats i conèixer detalladament les actuacions dels servidors públics. També van considerar de vital importància la terciarització de determinats serveis per fer-los més eficients i més sostenibles, mitjançant models de col·laboració público-privada.

La segona taula, que va ser moderada pel director d’Acció al Brasil, Josep Buades, va posar en relleu les necessitats d’algunes ciutats brasileres en matèria de serveis públics. Van participar els alcaldes Edvaldo Nogueira (Aaracajú), Rui Palmeiras (Maceió), Nelson Marchezan (Porto Alegre) i Firmino Filho (Teresina). En aquesta ocasió els alcaldes van tenir l’oportunitat de perfilar aquelles àrees en les quals estan buscant col·laboració público-privada -il·luminació pública, mobilitat, urbanisme, sanejament, salut- amb l’objectiu d’oferir un millor servei públic als seus ciutadans.

Finalment, els exalcaldes de Barcelona Jordi Hereu i Xavier Trias, van exposar els principals èxits obtinguts per la capital de la Mediterrània en les últimes dècades que han servit per posicionar-la com una ciutat model i exemple de bones pràctiques, en un diàleg molt celebrat per la delegació d’alcaldes brasilers i que va ser moderat per Josep Miquel Piqué, director de la Càtedra Barcelona, ​​President de la IASP (Associació Internacional de Parcs Científics i Àrees d’Innovació) i President Honorari del Clúster Universitat-Empresa de la CCBC. Hereu va destacar que el concepte “smart” va molt més enllà de la mera tecnologia, ja que inclou la implementació de processos intel·ligents que responen a una planificació pactada i aliena a l’alternança política, i va voler emfatitzar que l’objectiu últim d’un alcalde ha de ser millorar la vida dels ciutadans. L’alcalde Trias va destacar que el pacte entre forces polítiques de diferent signe és la clau de l’èxit i va posar com a exemple la celebració de fires i congressos de rellevància internacional i les millores realitzades al Port de Barcelona.

La conferència va ser possible gràcies al saló Smart City Expo World Congress, soci protector de la CCBC, i al Front Nacional de Prefeitos (FNP), principal organització municipalista del Brasil. En acabar la conferència, la CCBC va convidar els assistents a un còctel que va servir per facilitar el contacte entre empreses, representants de la societat civil i membres de la delegació brasilera.