Jair Bolsonaro i Fernando Haddad s’enfrontaran a la segona volta de les eleccions presidencials al Brasil

por Cambra Comerç Brasil Catalunya / 09 octubre 2018 / Sense comentaris

El diputat de Rio de Janeiro, Jair Bolsonaro, i l’exalcalde de São Paulo, Fernando Haddad, disputaran la segona volta de les eleccions presidencials del Brasil el proper dia 28 d’octubre. Bolsonaro, del Partit Social Libertal (PSL), va obtenir el 46,03% dels vots vàlids, contra el 29,28% obtingut per Haddad, del Partit dels Treballadors (PT). En xifres absolutes, el líder del PSL va aconseguir 49,2 milions de vots, mentre que el Haddad va aconseguir 31,2 milions. La victòria va ser bastant superior al que indicaven les enquestes, però al guanyador li van faltar quatre punts percentuals per ser elegit en primera ronda.

Bolsonaro va guanyar a 16 estats i al Districte Federal, mentre que Haddad va liderar en 9 estats. A São Paulo, Bolsonaro va aconseguir el 53% dels vots. A Rio de Janeiro, estat al qual ha representat durant els últims 27 anys com a diputat federal, va aconseguir gairebé el 60% de suport. Per la seva banda, Haddad, del partit d’esquerra fundat per l’expresident Lula, va obtenir prop del 60% dels vots a l’estat de Bahia. Després del resultat, el guanyador en la primera volta de les eleccions va afirmar que “governarà per a tots els brasilers independentment de la seva fe religiosa i orientació sexual”. En canvi, Haddad va manifestar que “la segona volta obre una oportunitat d’or: vèncer l’elecció, ull per ull, en el debat, sense por de ser feliç”.

En total, 13 candidats van disputar la primera volta, entre ells Ciro Gomes (Partit Democràtic Trabalhista), Geraldo Alckmin (Partit de la Social Democràcia Brasilera) i Marina Silva (Xarxa Sostenibilitat). Els brasilers també van votar als seus diputats, senadors i governadors d’estat.

Foto: Agência Brasil