Cicle de seminaris virtuals sobre els efectes jurídics del COVID-19

por Cambra Comerç Brasil Catalunya / 22 abril 2020 / Sense comentaris

La CCBC ha organitzat dos nous seminaris, en aquesta ocasió centrats en el marc jurídic, de la mà dels despatxos Toda & Nel·lo i Roca Junyent.

La situació de confinament que estem vivint en l’actualitat i que està afectant de manera dramàtica a l’activitat econòmica, ha obligat a les autoritats a realitzar importants modificacions en l’ordenament jurídic. Per ajudar a les empreses i persones associades a disposar de la informació més actualitzada sobre aquests canvis i a resoldre els dubtes que aquests puguin plantejar, la CCBC ha organitzat dos seminaris virtuals sobre els efectes jurídics del COVID-19.

La primera sessió, centrada en el dret immobiliari i la gestió de contractes mercantils, va comptar amb dos advocats de la firma associada Toda & Nel·lo. L’advocat Josep M. Balcells va explicar amb detall les disposicions de govern en matèria d’arrendament d’habitatge i les conseqüències que l’estat d’alarma ha tingut en els lloguers de locals de negoci, per als quals no s’han establert mesures concretes. Balcells considera insuficients les mesures adoptades, ja que només afecten arrendament d’habitatges en situació de vulnerabilitat, i recomana en tots els casos la recerca d’un pacte d’equilibri entre arrendador i arrendatari. Per la seva banda, l’advocat José Mª Arnedo va explicar les conseqüències que l’estat d’alarma està tenint en la gestió de contractes mercantils. Arnedo va explicar que regeix el principi de manteniment i conservació del contracte i va detallar diverses possibilitats d’actuació tant per a contractes B2B com B2C. Finalment, els participants van formular diverses preguntes que van ajudar a aclarir els punts tractats en les ponències.

La segona sessió, de la mà del despatx Roca Junyent, es va centrar en els efectes en matèria laboral i concursal que el COVID-19 està tenint per a les empreses. El seminari va comptar amb les intervencions dels advocats Santi Pagès, Albert Rodríguez i Álvaro Gasull. Santi Pagès va introduir els temes a ser tractats durant la sessió i va resumir els efectes que el COVID-19 està tenint al Brasil. Per la seva banda, l’advocat Albert Rodríguez va distingir entre l’expedient de regulació d’ocupació que s’estan aplicant per causa de força major com a conseqüència de l’estat d’alarma i els expedients iniciats per causes econòmiques relacionades amb els efectes del COVID-19, distingint les implicacions que cada un d’ells presenta. Finalment, Álvaro Gasull va explorar les situacions d’insolvència que podrien produir-se en les empreses en els pròxims mesos, i va apuntar algunes recomanacions al respecte. Després de finalitzar les ponències, els participants van plantejar diversos supòsits relacionats amb els expedients de regulació d’ocupació i amb els processos concursals que van permetre als ponents aprofundir en els temes tractats des d’una perspectiva més pràctica.

Des de la CCBC seguirem oferint de manera virtual propostes interessants i útils per als nostres amics i socis amb la voluntat de donar eines per sortir reforçats de la crisi creada pel COVID-19.