La indústria espanyola en la nova era del coronavirus

por Cambra Comerç Brasil Catalunya / 09 juny 2020 / Sense comentaris

Raül Blanco, Secretari General d’Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa del Govern d’Espanya, comparteix amb la CCBC les mesures impulsades per revitalitzar l’activitat de les empreses en un context d’enorme dificultat.

Seguint amb la voluntat d’oferir informació de primera mà als amics i socis en un moment de crisi global com l’actual, la CCBC ha organitzat un diàleg amb Raül Blanco, Secretari General d’Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa de el Govern d’Espanya amb l’objectiu de conèixer la realitat actual i les perspectives d’aquest sector industrial i de les pimes en els propers mesos.

La sessió, moderada per Antonio del Corro, Director Executiu de la Cambra de Comerç Brasil-Espanya i Francisco Arbós, Director Executiu de la Cambra de Comerç Brasil-Catalunya, s’ha dividit en dos blocs: un centrat en la indústria espanyola i un altre relatiu a les pimes.

Blanco ha destacat que, a diferència de la crisi de 2008, l’actual és una crisi simètrica a nivell de països. Tot i així, a Espanya, al tenir un major índex de pimes i autònoms, aquests són els que més han patit les conseqüències. “Per aquest motiu hem pres mesures a curt termini per a pal·liar aquesta situació, principalment mesures de liquiditat per drenar l’economia”. En aquest sentit, Blanco ha explicat les mesures preses pel Govern com els més de 53MEUR en préstecs dirigits a empreses i autònoms; els avals en emissions de pagarés empresarials en el mercat alternatiu de renda fixa; els 500 milions d’euros per reforçar CERSA; les prestacions per a autònoms i els ERTEs.

“Totes les mesures sumen més de 130MEUR, una quantitat històrica que suposa pràcticament el 13% del PIB, mobilitzat en dos mesos en el moment en què menys ingressos hi ha. En aquest moment l’esforç públic és determinant “, ha assegurat.

Blanco també ha insistit en la necessària sobirania i relocalització industrial. “Cal tenir cadenes de valor pròpies que donin resposta a les emergències. En aquesta crisi, les relacions estat-estat han estat imprescindibles per garantir l’arribada de subministraments bàsics com màscares o respiradors “. En aquest sentit, el secretari ha afirmat que s’estan realitzant programes per potenciar les capacitats de les pimes, per donar suport als clústers i també per incentivar la inversió en R+D+i. A més, ha apuntat que la crisi ha provocat que s’acceleri la digitalització i que moltes empreses canviaran les pautes de treball en aquesta línia.

Pel que fa a les pimes, Blanco ha insistit en la necessitat que mantinguin la liquiditat i ha anunciat que es prendran mesures sectorials que aniran arribant en el pla de reactivació a nivell nacional i també a nivell europeu. Així mateix, ha recordat la moratòria de pagaments que s’ha realitzat en l’àmbit fiscal, de la Seguretat Social i en els préstecs per facilitar a les empreses el trànsit fins que es recuperar una certa normalitat.

Per a finalitzar, Blanco ha recordat la previsió de caiguda de el 9% el PIB que ha fet el Govern d’Espanya i el creixement del 6,8% del PIB previst per 2021.

“A nivell mundial s’està mobilitzant una gran capacitat emprenedora que farà que neixin i s’accelerin projectes. La funció de l’Administració Pública ara és donar suport a aquests projectes i facilitar que es posin en marxa perquè són llavors per al futur que necessitem també per crear ocupació”, ha conclòs Blanco.