L’adaptació de les empreses a la nova economia: idees per a la seva transformació

por Cambra Comerç Brasil Catalunya / 08 juliol 2020 / Sense comentaris

Experts de diferents àrees de la gestió empresarial dialoguen a la CCBC sobre els canvis que hauran d’implementar les empreses per adaptar-se a la nova economia

Dir que les empreses hauran de realitzar una sèrie de canvis majúsculs per adaptar-se al món que ha de venir pot resultar ja, a hores d’ara, una redundància. No obstant això, tot i que s’està parlant molt sobre la nova economia, sobre una acceleració en el procés de digitalització, sobre el futur desenvolupament de la indústria 4.0 com a vector de desenvolupament futur i sobre tantes altres iniciatives disruptives, des de la Cambra de Comerç Brasil Catalunya trobem a faltar que es dialogui en profunditat sobre els canvis específics que hauran d’implementar les empreses tant en les seves estratègies a llarg termini com en la seva gestió diària.

Amb l’objectiu d’aportar idees vàlides per al canvi, la setmana passada vam organitzar un diàleg amb experts en diferents àrees de la gestió empresarial i vam obrir debat per alimentar-nos també del coneixement dels nostres associats.

Jordi Grau, d’Executive Partners, es va encarregar de l’àrea de revisió estratègica. Després de fer una revisió sobre els sectors més afectats per la pandèmia i també els que van tenir un impacte positiu, Grau va assegurar que l’economia actual segueix al “VUCA”, de l’anglès, Volatility, Uncertainty, Complexity i Ambiguity. Així, per fer front a la situació actual, aconsella que les empreses treballin projectant diferents escenaris, des dels més conservadors fins als escenaris més àrids. “Si volem continuar navegant en aquests mars, ens haurem de reinventar com a empresa, però primer cal sobreviure”, va afirmar.

L’àrea de vendes i clients va anar a càrrec d’Antonio Fernández Carracedo, de Development Systems qui va explicar que els dos principals problemes que tenen avui els directors comercials són de forecast i l’altre de pipeline, és a dir, de les previsions i de com arribar al final de la venda. Per fer front a aquesta realitat va aconsellar, en primer lloc el realisme, posar el client en el centre. “Cal identificant qui són els clients partners i qui són els clients transaccionals, fer estudis de quants clients s’han perdut, si els clients segueixen necessitant el servei o producte de la seva empresa, com ho necessiten i què cal canviar”, va explicar.

En relació a la digitalització, David López, de FHIOS Smart Knowledge va assenyalar la importància de les persones en les companyies de el futur. Sobre el treball telemàtic va afirmar que les persones són clients, empleats, ciutadans, gerents, etc. que són a la versió 2.0, ja que tots han evolucionat en major o menor escala. “El teletreball ha resolt el problema immediat de les empreses de forma ràpida, però encara ho fem com aficionats. Això és una cosa que en el futur proper haurà de ser debatuda i solucionada”, va assegurar.

En l’àmbit de recursos humans, Carlos de la Torre, d’AB Loukia Consulting, va explicar la importància que els treballadors, amb el suport dels seus ocupadors, desenvolupin capacitació en àrees conegudes com habilitats toves, perquè és important que es promogui cada vegada més el desenvolupament d’habilitats de comunicació, lideratge, gestió d’equips, adaptació a les noves tecnologies, millora de la intel·ligència emocional i millora contínua aplicada al desenvolupament de l’equip. “Així s’aconsegueix disminuir progressivament la resistència de les persones a adaptar-se a les noves tecnologies”, ha conclòs.

El seminari ha comptat amb la presentació de Francisco Arbós, director de la CCBC qui s’ha encarregat de moderar el diàleg.