El PIB del Brasil cau un 1,5% el primer trimestre.

por Cambra Comerç Brasil Catalunya / 28 juliol 2020 / Sense comentaris

La retracció en els primers tres mesos d’aquest any interromp la seqüència de creixement iniciada el 2016.

El Producte Interior Brut (PIB) brasiler del primer trimestre del 2020 va disminuir un 1,5% en relació amb els tres mesos anteriors, segons dades publicades per l’Institut Brasiler de Geografia i Estadística (IBGE). En comparació amb el mateix període de 2019, l’activitat econòmica va tenir una variació negativa de 0,3%. Les dades del PIB publicats només mostren els impactes inicials de la crisi generada per la pandèmia covid-19 en l’economia brasilera, ja que les mesures d’aïllament social per reduir la taxa de propagació del virus es van implementar només en la segona quinzena de març. La caiguda del PIB va ser impulsada per l’exercici negatiu de la indústria (-1.4%) i els serveis (-1.6%). L’agricultura, d’altra banda, va avançar un 0.6%. Els efectes de la pandèmia també van influir en la caiguda del 2% en el consum de les llars, la primera caiguda des de 2016.

Les dades del PIB revelen que les inversions públiques i privades, que van caure el 2019, s’han recuperat fins i tot enmig de la pandèmia. La formació bruta de capital fix, una mesura que mostra la inversió de les empreses en l’expansió de la seva capacitat productiva, va tenir un exercici excel·lent amb un augment del 3,1% en els últims tres mesos, impulsada per les importacions de maquinària i equip per part del sector del petroli i gas. En el sector extern, les exportacions de béns i serveis es van contraure un 0,9%, mentre que les importacions de béns i serveis van créixer un 2,8% en relació amb els tres mesos anteriors.