Entrevista a Daniel Marco, Director General d’Innovació i Tecnologia de la Generalitat de Catalunya

por Cambra Comerç Brasil Catalunya / 02 Març 2021 / Sense comentaris

La Cambra de Comerç Brasil-Catalunya ha organitzat una nova sessió del cicle “Diàlegs sobre el futur” que té per objectiu oferir a les empreses informació valuosa sobre els temes que més els preocupen amb personalitats rellevants i mitjançant un format dinàmic i accessible.

En aquesta ocasió, el protagonista de l’entrevista ha estat Daniel Marco, Director General d’Innovació i Tecnología de la Generalitat de Catalunya, qui ha ofert una panoràmica sobre el procés d’acceleració que està experimentant l’economia en l’àmbit de la digitalització.

En aquest sentit, Daniel Marco ha destacat que la Generalitat visualitza l’ús de les tecnologies digitals segons un doble prisma. D’una banda aquestes tecnologies són transformadores i facilitadores dels negocis i dels processos actuals. La seva inclusió permet que les empreses es tornin més competitives, estableixin millors relacions amb els seus clients, optimitzin la gestió de la informació, automatitzin processos, entre altres avantatges. D’altra banda, aquestes tecnologies generen nous models de negocis. En altres paraules, els dos eixos principals de treball de la Generalitat en aquest àmbit són tant transformar els sectors tradicionals, adaptant-los a les noves tecnologies, com generar una nova economia que es basi en tecnologies digitals, anomenada “tecnologies digitals avançades”. Així mateix, Marco afirma que s’han identificat noves tecnologies on Catalunya treballa per ser una referència i construir el que va anomenar ’”economia del futur”, en sectors com la intel·ligència artificial, l’5G, el blockchain i l’economia de l’espai.

En el context actual, en el qual la innovació i la digitalització són pilars fonamentals per a construir les empreses de el futur, el convidat va explicar que en els propers anys la Generalitat llançarà un gran projecte denominat Digital Innovation Hub, que té com a principal funció facilitar a totes les empreses i institucions a transformar-se digitalment, tenint en compte diferents tecnologies com la ciberseguretat, el bigdata i la connectivitat.

El Director General d’Innovació i Tecnologia de la Generalitat de Catalunya va emfatitzar que el sector TIC porta creixent durant els últims anys, i que l’any 2020  va crear 14,700 nous llocs de treball, representant el 13% de creixement.

A més, Daniel Marco ens va explicar sobre l’economia de l’espai i el projecte del govern de Catalunya de llançar petits satèl·lits a l’espai, anomenats “nano satèl·lits”, per tal d’optimitzar la connectivitat i la comunicació, a més de captar dades de gran valor que poden generar nous serveis per a diferents sectors. Finalment, Marco va parlar dels principals punts de l’àmbit tecnològic que la Generalitat s’enfocarà a treballar dins dels propers anys, així com els plans de Catalunya de convertir-se en una potència digital.

L’entrevista ha estat realitzada per David López, soci director de FHIOS Smart Knowledge, partner tecnològic de la CCBC i col·laborador acadèmic del Departament de Direcció General i Estratègia d’ESADE Business & Law School.

La sessió ha acabat amb un torn obert de preguntes en què els participants han pogut traslladar les seves inquietuds directament a el Director General d’Innovació i Tecnologia de la Generalitat de Catalunya.

Aquí pots accedir el vídeo del webinar