La recuperació econòmica del Brasil es manté estable

por Cambra Comerç Brasil Catalunya / 22 setembre 2021 / Sense comentaris

Segons dades de l’Institut Brasiler de Geografia i Estadística (IBGE), el Producte Interior Brut (PIB) brasiler va tenir una variació negativa del 0,1% en el segon trimestre d’aquest any, en comparació amb el primer trimestre. Aquest resultat indica estabilitat i es produeix després de tres trimestres consecutius de creixement econòmic. En valors corrents, el PIB va arribar a 2,1 bilions de reals. Amb aquest resultat, l’economia brasilera va avançar un 6,4% en el primer semestre. En els últims quatre trimestres acumula un augment del 1,8% i en comparació amb el segon trimestre del l’any passat va créixer un 12,4% ..

L’acompliment de l’economia en el trimestre prové del resultat negatiu de l’agricultura (-2,8%) i la indústria (-0,2%). L’activitat industrial també es va reduir a causa de caigudes del 2,2% en les manufactures i del 0,9% en les activitats d’electricitat i gas, aigua, clavegueram i gestió de residus. Aquestes caigudes van compensar l’augment del 5,3% en les indústries extractives i del 2,7% en la construcció.

En serveis, els resultats positius van venir de gairebé totes les activitats: informació i comunicacions (5,6%), comerç (0,5%), activitats immobiliàries (0,4%), activitats financeres, assegurances i serveis afins (0, 3%), transport, emmagatzematge i correu (0,1%) i altres activitats de serveis (2,1%). Administració, defensa, salut pública i educació i seguretat social (0,0%) es van mantenir estables.

La balança comercial brasilera va augmentar un 9,4% en les exportacions de béns i serveis, el major canvi des del primer trimestre del 2010. Pel que fa a les exportacions, el més destacat va ser la collita de soja estimulada per preus favorables. D’altra banda, les importacions van caure un 0,6% respecte a el primer trimestre del l’any. En la comparació anual, el PIB va avançar 12,4% en el segon trimestre d’aquest any, amb un augment de 1,3% en agricultura, 17,8% en indústria i 10,8% en serveis. En el sector extern, les exportacions van créixer un 14,1% i les importacions un 20,2%. En les exportacions, el creixement s’explica principalment per l’increment dels productes agrícoles, en la indústria automotriu; maquinària i equip i minerals no metàl·lics. D’altra banda, les importacions van créixer, principalment per l’augment de les compres de vehicles automotors; maquines i equips; refinació d’acer i petroli.