El PIB brasiler creix un 1,0% el primer trimestre de 2022 impulsat pel sector serveis

por Cambra Comerç Brasil Catalunya / 29 juny 2022 / Sense comentaris

Segons dades de l’Institut Brasiler de Geografia i Estadística, el Producte Interior Brut (PIB) brasiler va créixer un 1,0% el primer trimestre del 2022, en comparació de l’últim trimestre de l’any passat. És el tercer resultat positiu consecutiu, després de la reculada del segon trimestre del 2021 (-0,2%). Amb aquest resultat, el PIB va assolir els 2,249 bilions de reals en valors corrents i es va situar un 1,6% per sobre del nivell del quart trimestre del 2019, en període prepandèmic, i un 1,7% per sota del punt més alt de l’activitat econòmica del país, registrat el primer trimestre del 2014. El nivell s’acosta al registrat el primer trimestre del 2015. Les dades procedeixen del Sistema de Comptes Nacionals Trimestrals publicat (2) per IBGE el 2 de juny del 2022.

El creixement econòmic va ser impulsat per l’augment dels serveis (1,0%), que representen el 70% del PIB del país, ja que moltes activitats són presencials i hi va haver una demanda reprimida durant la pandèmia. D’altra banda, l’agricultura i la ramaderia van disminuir un 0,9% el primer trimestre, afectades principalment per la sequera al Sud. A la indústria, hi va haver estabilitat (0,1%). Les activitats d’electricitat i gas, aigua, clavegueram i gestió de residus van registrar el major augment en les activitats industrials (6,6%) i l’únic descens es va produir a l’explotació de mines i pedreres (-3,4%). El consum de les llars va créixer un 0,7% el primer trimestre, mentre que el consum públic es va mantenir estable (0,1%). Per acabar, les inversions (Formació Bruta de Capital Fix) van caure un 3,5%, descens que es va veure afectat per la disminució de la producció i les importacions de béns de capital, tot i que la construcció va créixer en el període. El primer trimestre, la taxa d’inversió va ser del 18,7% del PIB, per sota de la registrada el mateix període de l’any anterior (19,7%).

En comparació del primer trimestre de l’any passat, el PIB va créixer un 1,7%. L’agricultura i la ramaderia van disminuir el 8,0% en aquesta comparació. La indústria també va caure (-1,5%) en comparació, influïda per la retracció de la indústria manufacturera (-4,7%) i les indústries extractives (-2,4%). També en comparació del primer trimestre de l’any passat, els serveis van créixer un 3,7%, amb un augment en la majoria de les activitats.

Font: IBGE (en portuguès)