Previsions agroindustrials per a la collita 2023/2024

por Cambra Comerç Brasil Catalunya / 24 juliol 2023 / Sense comentaris

El Ministeri d’Agricultura, Ramaderia i Aprovisionament d’Aliments (Mapa), a través de l’Assessorament de Gestió Estratègica (AGE), va publicar el dia 26 la 5a edició de la revista “Agrobusiness Projections – Brazil 2013/2014 to 2023/2024 – Long-Term Projections”. L’objectiu és indicar possibles direccions de desenvolupament i donar subvencions als responsables de les polítiques públiques sobre les tendències dels principals productes agrícoles.

Realitzat per especialistes del Ministeri d’Agricultura i de la Corporació Brasilera d’Investigació Agrícola (Embrapa), l’informe conté previsions per a 26 productes: blat de moro, soja, blat, taronges, suc de taronja, carn de pollastre, vedella, porc, canya de sucre, sucre, cotó, segó de soja, oli de soja, fresc, llet, mandioca, cacau, cacau, cafè pes, pomes, plàtans, paper i cel·lulosa. D’aquests, els productes que tenen més potencial de creixement de la producció en els propers anys són: pelusa de cotó, carn de pollastre, cel·lulosa, llet, sucre, soja, porc i blat.

Resultats

Segons les projeccions, la producció de cereals hauria d’augmentar de 193,6 milions de tones el 2013/2014 a 252,4 milions de tones el 2024, la qual cosa suposa un augment de 58,8 milions de tones a la producció actual al Brasil. “Això requerirà un esforç de creixement que hauria de consistir en infraestructures, inversió en recerca i finançament”, va dir el coordinador de Planificació Estratègica del MAPA, José Gasques.

Pel que fa a la carn de boví, porc i aus de corral, l’estudi calcula que la producció hauria d’augmentar en 7,9 milions de tones el 2023/2024, la qual cosa suposa un augment del 30,3% respecte a la producció de carn el 2013/2014. Segons AGE, entre les tres carns, la producció de carn de pollastre hauria de tenir el creixement més alt (35,7%). En segon lloc es situarà la carn de porc, amb un creixement del 31,7% en la producció i, per últim, la vedella, amb un creixement estimat del 22,8% el 2023/2024.

Pel que fa a la superfície total plantada amb conreus, l’estimació realitzada fins al 2023/2024 és que passarà de 70,2 milions d’hectàrees el 2014 a 82,0 milions el 2024, el que suposa un increment d’11,8 milions d’hectàrees. Aquesta expansió es concentra a la soja, més 10,3 milions d’hectàrees, i a la canya de sucre, més 2,3 milions. Alguns cultius poden perdre superfície, però aquesta reducció s’hauria de compensar amb guanys de productivitat.

L’augment de la producció agrícola al Brasil hauria de continuar produint-se en funció dels guanys de productivitat dels cultius i la ramaderia.

Els resultats de les projeccions regionals mostren que Mato Grosso hauria de continuar liderant l’expansió de la producció de blat de moro i soja al país, amb increments previstos del 62,2% i del 40,9%, respectivament. En el cas del blat de moro, aquest augment s’hauria de produir per l’expansió de la producció de segon cultiu.

El responsable en funcions de l’Assessorament de Gestió Estratègica, Renato de Oliveira Brito, és conscient de l’important paper que el Ministeri té per a la societat en llançar periòdicament projeccions, ja que la identificació de tendències i l’intercanvi d’informació que s’hi conté permet una major organització, estructuració i oportunitat per al sector i per al país.

Ministeri d’Agricultura

http://www.apla.org.br/mapa-publica-projecoes-do-agronegocio-para-a-safra-2023-2024