Cuatrecasas celebra una jornada sobre els desafiaments del “corporate compliance” a Espanya i el Brasil

por Cambra Comerç Brasil Catalunya / 21 novembre 2017 / Sense comentaris

El passat 10 de novembre, el despatx d’advocats Cuatrecasas i la Cambra de Comerç Brasil-Catalunya (CCBC) van celebrar a Barcelona una conferència sota el títol “Desafiaments del corporate compliance a Espanya i al Brasil”, un tema que en els últims anys ha adquirit especial rellevància. El corporate compliance és un conjunt de bones pràctiques que han de ser adoptades per les empreses per identificar els riscos legals als quals s’enfronten i establir mecanismes interns de prevenció i control dels mateixos.

Josep Maria Paret, Soci de Cuatrecasas, va donar la benvinguda als assistents i va dir que és sempre un plaer realitzar actes en col·laboració amb la CCBC. “El corporate compliance no és una moda passatgera, és una cosa que ha arribat per quedar-se. A més d’un fenomen internacional, és molt important per aportar les garanties i ajudar a les empreses a buscar un equilibri que sempre és necessari entre el foment dels valors i les qüestions de vigilància “, va afirmar Paret.

Segons Iñigo de Ros Raventós, doctor en Dret i Associat Principal de l’Àrea de Contenciós de Cuatrecasas, la reforma del Codi Penal espanyol realitzada el 2011 “converteix les persones jurídiques en subjectes susceptibles de cometre delictes, al marge de les persones físiques concretes que les integren , i de ser per això sancionades “. “Aquest escenari implica que les societats, a través dels seus representants legals, han de donar estricte compliment a aquesta obligació, mitjançant la implementació de sistemes de control de compliment normatiu i prevenció del delicte, per tal d’intentar evitar que la societat incorri en contingències de tipus penal i, els seus administradors, en un risc seriós de responsabilitat personal “, ha afegit.

Pedro Victor Barros, Associat de Demarest Advocats de São Paulo, va destacar que hi ha un interès creixent al Brasil pels programes de corporate compliance, i va subratllar la seva importància al generar seguretat en les empreses que volen fer negocis al país. Barros va explicar que la principal diferència entre la llei brasilera i la llei espanyola és que al Brasil només hi ha responsabilitat penal per a les persones jurídiques en crims ambientals. A més, Barros va dir que si una empresa espanyola té una filial al Brasil i aquesta filial comet un delicte, la responsable jurídica que ha d’assumir la multa i reparar els danys és l’empresa espanyola. “Per això és molt important que les empreses espanyoles facin un control de les seves filials al Brasil per saber si elles estan complint amb les lleis del país”, ha afegit.

També van participar en la jornada Javier Mirallas, president de la CCBC, Francisco Arbós, el seu director executiu, i diversos socis i interessats en un tema de vital importància avui dia.