Com les Smart Cities poden ajudar al Brasil?

por Cambra Comerç Brasil Catalunya / 12 novembre 2018 / Sense comentaris

Aquesta va ser, en essència, la principal pregunta que em va fer l’any passat, en entrevistes prèvies al Smart City Expo World Congress. “Les crisis representen oportunitats”, jo responia, “el desenvolupament de ciutats intel·ligents serà fonamental en la recuperació del país“. Des de llavors l’economia segueix incerta, però el resultat electoral indica una tendència que agrada a sectors encara predominants en el mercat.

Sense ignorar que actualment aquests sectors tenen un paper crucial – com alimentar la meitat de la població global que viu en grans ciutats sense una agricultura a gran escala? Com garantir la mobilitat en metròpolis viciades als combustibles fòssils i amb sistemes de transport públic deficients? Com fomentar el finançament d’iniciatives ètiques si el sistema bancari vigent garanteix rècords de benefici a través de mercats secundaris i especulació? -, hem de veure més enllà de la immediatesa dels índexs: una eventual recuperació de l’economia brasilera amb la base de la banal explotació de commodities seria insuficient i insostenible. I quin és el paper de les ciutats intel·ligents en tot això?

Les ciutats intel·ligents, smart cities, són aquelles que implementen solucions per millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans. Smart és tenir l’exemple dels Països Baixos, que a través de les inversions en R+D i noves tècniques va exportar l’any passat més productes agroalimentaris que Espanya, Itàlia i Portugal junts – comptant amb menys del 5% de la superfície dels tres països junts. És conèixer l’experiència de la ciutat de Cascais, que en comptes d’estimular l’ús i propietat de vehicles privats, desenvolupa projectes de mobilitat com a servei, en què els usuaris paguen pels seus desplaçaments en la mesura que els realitzen, de forma integrada. És apostar per un sistema de microcrèdits per a emprenedors que normalment no serien susceptibles de rebre un préstec d’un banc tradicional; i és que no tots estem al capdavant d’un banc i tampoc hem guanyat un premi Nobel de la Pau, com Muhammad Yunus, però el que és realment imprescindible és tenir una visió àmplia sobre la sostenibilitat dels negocis i les oportunitats que se’n deriven.

Les ciutats, amb el suport de la tecnologia i la innovació urbana, seran les protagonistes davant els principals reptes del segle XXI: el canvi climàtic, la descarbonització de l’economia, les infraestructures ineficients, el creixement de la població mundial i el desenvolupament econòmic basat en models més sostenibles – com l’economia circular i col·laborativa -, entre d’altres.

Hi ha múltiples xarxes de ciutats, el moviment municipalista va cobrant força a nivell internacional i Brasil està immers en aquest context. Cal reforçar aquestes xarxes per afrontar els grans reptes actuals que, molt sovint, no compten amb el suport del govern estatal. En aquest sentit, posar el focus en el ciutadà com a centre en la presa de decisions governamentals és un tema imperatiu. Les consultes públiques, com a aval del procés decisori, són el punt de partida per integrar el concepte smart en la formulació de les polítiques públiques brasileres. Seria una forma d’evitar que l’adopció de noves tecnologies sigui un fi en si mateix, evitar que el suposat “pont per al futur” es converteixi en un pont per a cap lloc.

L’ONU estima que, el 2050, el 68% de la població mundial viurà en ciutats. Actualment, al Brasil aquest percentatge és de més del 80%. Tot i ser un país altament urbanitzat, hi ha molts municipis al Brasil que no tenen serveis bàsics. Un terç de les famílies no disposen d’un sistema de clavegueram d’aigües residuals, per exemple. El procés d’investigació dels casos de corrupció de grans empreses, relacionades amb el sector d’infraestructures, obre un camí per a empreses mitjanes, tant brasileres com estrangeres. El país necessita que aquestes noves oportunitats de negoci estiguin associades a una finalitat pública, i les empreses poden reafirmar el seu compromís amb les bones pràctiques de governança.

Cities To Live In és el lema de la vuitena edició de l’Smart City Expo World Congress, que se celebrarà en els pròxims dies 13 a 15 de novembre, al recinte de Gran Via, de Fira Barcelona. Diverses ciutats brasileres tindran l’oportunitat de conèixer de primera mà les experiències d’altres ciutats de la resta del món, al costat de 840 expositors i més de 400 ponents experts en temes com la planificació urbana, energies renovables, resiliència, inclusió social, el futur de la connectivitat, economia circular, entre d’altres. En definitiva, un punt de trobada amb l’objectiu comú que les ciutats intel·ligents es converteixin en llocs més habitables.