Brasil serà un dels grans beneficiaris de l’acord comercial UE-Mercosur

por Cambra Comerç Brasil Catalunya / 11 juliol 2019 / Sense comentaris

Després de vint anys de negociacions, el passat 28 de juny la Unió Europea i el Mercosur van tancar a Brussel·les un acord comercial que constituirà una de les majors àrees de lliure comerç del món. Junts, els dos blocs representen un 25% del Producte Interior Brut (PIB) mundial i un mercat de 780 milions de persones.

Aquest és l’acord més important i de major complexitat negociat per el Mercosur, bloc compost per Brasil, Argentina, Uruguai i Paraguai. La vigència de l’acord suprimirà aranzels, el que ha de beneficiar empreses europees dels sectors automobilístic, químic, farmacèutic i de maquinaria. També acaba amb barreres en sectors com el tèxtil, calçat, vins i licors. D’altra banda, impulsarà les exportacions de productes agrícoles i ramaders dels països del Mercosur a Europa. Les relacions entre aquests quatre països i la UE sempre van ser forts. En 2018, les exportacions del Mercosur a la UE van arribar als 42.600 milions d’euros, mentre que en sentit contrari van arribar a 45.000 milions d’euros. La UE és el segon soci comercial del Mercosur i el primer a inversions.

Brasil serà un dels majors beneficiaris del pacte. Amb les reduccions de les barreres tarifàries, el govern del país calcula que el PIB tindrà un increment de 87.000 milions de dòlars en 15 anys. Productes de gran interès al Brasil tindran les seves tarifes eliminades, com el suc de taronja, les fruites i el cafè soluble. A més, les empreses brasileres es beneficiaran amb l’eliminació d’aranzels a l’exportació del 100% dels productes industrials. L’acord també reconeixerà com a distintius del Brasil productes com cachaça, formatges, vi i cafè.

D’altra banda, les inversions europees al Brasil han d’augmentar en 113.000 milions de dòlars. El país destaca com el major destí de la inversió estrangera directa (IED) de la UE a Llatinoamèrica, amb gairebé la meitat del volum d’inversions a la regió. Brasil és també el quart major destí d’IED de la UE.

“Estem convençuts que l’acord no és un joc en el qual una banda és el perdedor i l’altre guanyador. Els guanys són col·lectives, fins i tot perquè les economies són complementàries “, va dir Marc Troyjo, secretari especial de Comerç Exterior i Afers Internacionals del Ministeri d’Economia.

Perquè entri en vigor, el pacte ha de ser ratificat per tots els països de la UE i del Mercosur.