La CCBC reuneix a Barcelona alcaldes del Brasil per compartir els reptes de les smart cities de el futur

por Cambra Comerç Brasil Catalunya / 21 novembre 2019 / Sense comentaris

Jordi Hereu, exalcalde de Barcelona i Pere Navarro, exalcalde de Terrassa, han explicat les seves experiències construint ciutats intel·ligents i han posat en relleu la importància de tenir un projecte de ciutat que transcendeixi els mandats polítics.

La Cambra de Comerç Brasil-Catalunya ha reunit aquest dilluns a Barcelona a més d’una dotzena d’alcaldes del Brasil a la jornada “El sector de les Smart Cities a Brasil: reptes i oportunitats” amb l’objectiu de donar a conèixer els projectes de ciutat intel·ligent de les administracions brasileres participants a l’Smart City Expo World Congress que se celebra aquesta setmana a Barcelona.

La sessió ha comptat amb la participació de la Cònsol General de Brasil a Barcelona, ​​ambaixadora Ligia Maria Scherer, que ha recordat “les grans oportunitats d’inversió que hi ha actualment al Brasil”. En aquesta línia, el president de el Front Nacional de Prefeitos (FNP) i alcalde de Campinas, Jonas Donizette, ha assegurat que els alcaldes busquen “el desenvolupament sostenible de les seves ciutats per millorar la qualitat de vida dels ciutadans buscant nous instruments i eines per solucionar problemàtiques “. El president de la CCBC, Javier Mirallas, ha destacat el recorregut de la CCBC en els seus 8 anys de vida per a “construir i crear vincles entre organitzacions i empreses de Catalunya i el Brasil que tinguin continuïtat en el temps per realitzar junts grans projectes”.

Per la seva banda, Paula Melich, Smart City Expo World Congress, va posar en valor les xifres del congrés, que compta amb més de 1.000 expositors i 400 speakers, sent un esdeveniment de referència mundial. A més, va fer una crida als alcaldes presents per donar suport a polítiques en favor de la sostenibilitat i la preservació del medi ambient, posant el focus en l’Amazones. I Hèctor Bros, soci de Cuatrecasas – on es va celebrar la jornada- ha explicat que “hem aplicat la filosofia Smart City a les nostres oficines perquè siguin més modernes, sostenibles, que millorin la qualitat de vida dels nostres treballadors i que això sigui compatible amb l’activitat econòmica”.

Taula magistral: Jordi Hereu i Pere Navarro

Els protagonistes de la taula magistral d’aquesta edició han estat Jordi Hereu, president de Idencity i exalcalde de Barcelona i Pere Navarro, president de el Consorci de la Zona Franca i exalcalde de Terrassa.

Hereu ha assegurat que “una ciutat és intel·ligent si té un projecte, si ha planificat el futur de forma col·lectiva. Cal tenir projectes de ciutat que traspassin els mandats polítics”. En aquest sentit, Hereu ha recordat que ell va veure néixer l’embrió del Smart City Expo & World Congress però en canvi ja no era alcalde quan es va celebrar la primera edició d’un esdeveniment que avui dia és un referent mundial.

Per la seva banda, Navarro ha compartit amb els alcaldes del Brasil el repte que va suposar reinventar una ciutat com Terrassa i la seva aposta per anar de la mà de Barcelona aprofitant la zona metropolitana per compartir innovació, projectes culturals, laborals i espais. “Per complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible per a 2030, és imprescindible teixir aliances i que el sector públic, el sector privat i la societat vagin de la mà per planificar els projectes de forma conjunta”.

Experiències innovadores al Brasil

Alcaldes i autoritats de les ciutats de Campinas, Palmas, Curitiba, Ribeirão Preto, Uberaba, Mossoró, São Luís, Igarassu i Piraí han tingut l’oportunitat d’explicar als assistents, en dues taules moderades per Marta Nin, directora de la Casa Amèrica Catalunya i Ricard Frigola, vicepresident de la CCBC i director de relacions institucionals a Agbar-Grup Suez, els últims avenços en matèria de Smart cities.

Els representants de la delegació brasilera han posat de manifest les oportunitats d’inversió que ofereix Brasil i la necessitat que els alcaldes disposin de més recursos públics per aplicar les eines que ofereix la tecnologia per millorar la qualitat de vida de les ciutats en un entorn sostenible, intel·ligent i eficient.

La jornada va concloure amb un còctel que va servir per facilitar el contacte entre empreses, representants de la societat civil i membres de la delegació brasilera.

Solucions Smart

Els representants de les administracions locals brasileres, a més, han pogut conèixer de primera mà diferents empreses que ofereixen solucions innovadores per a implementar a les Smart Cities. És el cas de Busup, que va presentar la seva solució de mobilitat compartida per arribar als llocs de treball; Simon / Tecnowatt Iluminação, dedicada a solucions d’enllumenat públic i eficiència energètica; FHIOS, que va exposar la seva proposta de gestió tecnològica intel·ligent de residus i Minsait, una empresa d’Indra Brasil que ofereix una plataforma de gestió integral de ciutats intel·ligents.

Les empreses van ser presentades pel director de la CCBC, Francesc Arbós, qui també es va encarregar de conduir tota la jornada.