Impacte del COVID-19 en la fiscalitat de les relacions entre el Brasil i Catalunya

por Cambra Comerç Brasil Catalunya / 27 Maig 2020 / Sense comentaris

La CCBC i la firma Cuatrecasas s’han unit de nou per oferir un seminari sobre la fiscalitat indirecta en les relacions comercials entre Brasil i Catalunya.

Per donar continuïtat a l’agenda de seminaris d’àmbit jurídic, la CCBC ha organitzat una sessió virtual sobre fiscalitat, al costat dels professionals de Cuatrecasas José Luis Gaudier, soci de l’Àrea Fiscal i especialista en fiscalitat internacional; Nuria Nicolau, advocada especialitzada en defensar a contribuents en procediments tributaris davant l’Administració i Pedro Vitor Barros, associat de l’Àrea Fiscal de la firma i especialitzat en temes relacionats a la contractació internacional amb Brasil.

Nuria Nicolau va iniciar el seminari exposant una panoràmica del règim duaner i la fiscalitat indirecta en les relacions comercials entre el Brasil i Catalunya. Va exposar la guia impulsada per la Comissió Europea per pal·liar els efectes del COVID-19, que proposa una flexibilització documental per evitar la invalidació de les DUAS per importacions i exportacions, així com un ajornament del pagament del deute duaner. A més, va detallar algunes mesures adoptades pel govern d’Espanya, com determinades facilitats operatives i un IVA de el 0% per a l’intercanvi de material sanitari.

Per la seva banda, Pedro Vitor Barros va explicar la problemàtica associada a la qualificació fiscal de la prestació de serveis a entitats residents al Brasil, amb especial atenció als prestats per via electrònica. En aquest sentit, Barros va destacar la problemàtica de la qualificació tributària a efectes dels Convenis de Doble Imposició (CDI).

La sessió va oferir també un repàs a les mesures tributàries impulsades a Espanya per pal·liar els efectes del Covid-19, a càrrec de Nuria Nicolau i José Luis Gaudier, que també van reflexionar sobre les perspectives de futur. Gaudier va apuntar la diferència entre la pujada d’impost i l’increment de la recaptació en un context de fragilitat econòmica.

Finalment, els participants van tenir oportunitat de poder compartir amb els ponents les seves inquietuds i realitzar preguntes