Situació actual i perspectives de futur del sector comercial al Brasil i Espanya

por Cambra Comerç Brasil Catalunya / 16 juny 2020 / Sense comentaris

La Cambra de Comerç Brasil-Espanya (CCBE) i la Cambra de Comerç Brasil-Catalunya (CCBC) han organitzat un seminari virtual per reflexionar sobre situació del sector comercial als dos països.

La situació actual provocada per la crisi de la Covid-19 està causant efectes en tots els sectors de l’economia. Un dels més afectats és el sector comercial, que ha hagut d’adaptar-se a la paralització de l’activitat per part de molts negocis i a un fort descens de la demanda tant en canals offline com online.

La Covid-19 està obligant als negocis a reinventar-se per adaptar-se als canvis en la demanda, als nous patrons de consum i a la necessitat de garantir la salut dels seus clients. Amb l’objectiu de conèixer la situació del sector comercial al Brasil i Espanya la CCBE i la CCBC han organitzat una sessió virtual amb la participació de Jean-Claude Silberfeld, consultor de Fecomércio Internacional; Fábio Pina, assessor econòmic de Fecomércio SP; David Sánchez, President de Comertia i Julián Ruiz, coordinador de la Confederació Espanyola de Comerç (CEC) i Secretari General de CECOBI, representants de tres de les associacions sectorials més rellevants en ambdós països.

La sessió ha comptat també amb la intervenció d’Antonio del Corro i Francisco Arbós, directors executius de la CCBE i CCBC, respectivament, que han destacat la importància del sector comercial al Brasil i Espanya, ja que és un mercat format per un gran volum d’autònoms i PIMES, el que genera riquesa i ocupació i, per tant, es converteix en un sector clau per a l’economia de tots dos països.

La situació a Espanya

Julián Ruiz, coordinador de la Confederació Espanyola de Comerç (CEC) i secretari general de CECOBI ha assegurat que “el comerç és el sector més rellevant a Espanya, ja que ocupa el 17% del PIB i genera el 12% d’aquest. Es tracta d’un mercat format principalment per petites i mitjanes empreses. Un exemple d’això és que els autònoms representen el 24%. A més, és important destacar l’ocupació estable, ja que la majoria dels contractes són indefinits, tot i la crisi que estem vivint. Però, sobretot, el sector comercial genera un impacte molt positiu en altres sectors com el servei financer, el mercat immobiliari, el màrqueting i la publicitat, el transport terrestre, entre d’altres “.

En aquesta línia, ha afirmat que és fonamental protegir el sector comercial perquè és un dels pilars que garanteix l’estat de benestar nacional. “Encara que alguns negocis estan començant a desenvolupar la seva activitat, les conseqüències han estat enormes per a molts d’ells i encara necessiten més mesures que els ajudin a reinventar-se per adaptar-se als canvis en la demanda, als nous patrons de consum i a la necessitat de garantir la salut dels seus clients “, ha explicat David Sánchez, president de Comertia.

Ruiz i Sánchez han coincidit que cal una major liquiditat per poder fer front a l’absència d’ingressos durant aquests mesos, tenint en compte també que el ritme de l’activitat, marcada pel tipus de negoci i per les normes establertes en cada fase de les províncies, no serà igual per a tothom. Així mateix, han reclamat flexibilització a l’hora de pagar els impostos, que no hi hagi penalitzacions si les empreses s’han acollit als ERTES i no poden continuar amb tota la plantilla o que la incorporació dels treballadors es realitzi en funció de la demanda, així com l’eliminació de les clàusules abusives dels lloguers dels locals o l’aposta per un consum responsable.

La situació al Brasil

Fábio Pina, assessor econòmic FecomercioSP, ha explicat que en el cas del Brasil, “el principal problema, a l’igual que a Espanya, és la falta de liquiditat, sobretot, en sectors com el turisme o els gimnasos, l’activitat dels quals ha baixat entre un 60-90% en aquests mesos. Tot i que encara és aviat per determinar l’impacte real d’aquesta crisi, la veritat és que tota aquesta situació està portant un seguit de canvis a la indústria com, per exemple, la digitalització de moltes empreses, fet que ha suposat que els consumidors s’hagin hagut d’adaptar a l’hora de realitzar les seves compres de manera online, tot i que alguns d’ells no fan ús de les noves tecnologies avui dia”.

Per la seva banda, Jean-Claude Silberfeld, consultor Fecomercio Internacional, ha finalitzat la sessió posant l’accent en la relació entre Brasil i Espanya; dos països amics que exploren sinergies des de fa anys. Actualment, el mercat brasiler obre una infinitat d’oportunitats de negoci a llarg termini per a les empreses espanyoles. Aquestes oportunitats estaran impulsades per l’acord Mercosur-UE.