Situació actual i perspectives de futur del sector turístic al Brasil i Espanya

por Cambra Comerç Brasil Catalunya / 19 juny 2020 / Sense comentaris

La Cambra de Comerç Brasil-Espanya (CCBE) i la Cambra de Comerç Brasil-Catalunya (CCBC) han organitzat un seminari virtual per reflexionar sobre situació del sector turístic en els dos països.

El turisme és un dels principals mercats que s’està adaptant a una nova realitat després del coronavirus. Per aquest motiu, la Cambra de Comerç Brasil-Espanya (CCBE) i la Cambra de Comerç Brasil-Catalunya (CCBC) han celebrat una sessió telemàtica amb l’objectiu de conèixer la visió de diferents companyies de l’àmbit aeri i hostaler, a més de descobrir com s’estan preparant per a la represa d’activitats al sector.

La sessió ha comptat amb la participació d’Antenor Chocano, director comercial per a Espanya, França i Portugal a LATAM Airlines; Giuliano Ponzio, gerent comercial de la regió d’Europa a BLAU Brazilian Airlines; Joan Romero, director d’Enoturisme al Grup Codorniu; Paloma Martínez, gerent general a InterContinental Madrid i Rubén Escartín, president de Prima Empreendimento.

En la seva intervenció, el president de la CCBE, José Gasset, ha posat èmfasi en que Espanya i Brasil estan sent dos dels països més damnificats, tenint en compte que l’actual crisi és asimètrica perquè no afecta per igual als sectors. “Mentre alguns mercats com el tecnològic, farmacèutic o agroalimentari s’han vist afavorits, altres com el turisme, oci o restauració estan patint grans conseqüències. En el cas d’Espanya, el turisme representa el 13% del PIB i si comptabilitzem tota l’activitat indirecta, arriba al 20%. El 2019 vam registrar més de 83 milions de turistes i, per tant, s’aprecia un gran potencial amb oportunitats en diferents àrees del turisme (aventura, rural, enoturisme …) “, ha declarat el president de la CCBE.

Per la seva banda, Gilson Machado Neto, director president de Embratur, ha analitzat la situació del turisme al Brasil. “Es tracta d’una regió amb un gran protagonisme en la indústria de serveis, ja que és rica en natura, gastronomia i cultura. Tot i que cada any arriben 6 milions de turistes, la veritat és que hi ha un predomini pel turisme intern. No obstant això, estem treballant amb països com Espanya per formar una gran aliança i potenciar l’intercanvi de turistes “, ha reconegut.

Empreses turístiques espanyoles i brasileres

Sota la moderació de Carolina Carvalho, consultora de la CCBE, i Francisco Arbós, director executiu de la CCBC, els representants de les empreses LATAM Airlines, BLAU Brazilian Airlines, Codorniu, InterContinental Madrid i Prima Empreendimientos han dialogat sobre les mesures dutes a terme en els seus negocis, els efectes de la crisi, el paper del consumidor i els reptes de futur en un nou escenari.

Una de les companyies més afectades ha estat LATAM Airlenes, ja que “a l’abril i maig les operacions portades a terme han estat molt poques, en concret, del 5%, però esperem que, a final d’any, aquest percentatge estigui al voltant del 50 %”, ha confirmat Antenor Chocano, director comercial per a Espanya, França i Portugal a LATAM Airlines.

BLAU Brazilian Airlines és una altra empresa aèria que ha travessat una situació similar a LATAM Airlenes. Preveu estar operant amb la meitat dels seus vols diaris, al voltant dels 450, a finals d’any. “Actualment, el nostre objectiu és transmetre als clients una major seguretat i confiança a través de la comunicació”, ha comentat Giuliano Ponzio, director Comercial per a Europa a BLAU Brazilian Airlines.

Aquesta confiança i seguretat també s’està veient reflectida a InterContinental Madrid, que ha dissenyat 290 accions noves per garantir la salut i el benestar dels clients. “Entre les mesures estem apostant, sobretot, per la tecnologia, amb l’objectiu de continuar oferint el mateix servei de qualitat, però d’una manera completament segura, limitant el contacte físic”, ha assegurat Paloma Martínez, directora general a l’hotel madrileny .

Sens dubte, una de les grans apostes del turisme “es basa en atreure la qualitat, amb el doble objectiu de respectar el medi ambient sota el paraigua de la sostenibilitat i de saber gestionar les grans massificacions, ja que el turista agrairà aquest tipus de tracte”, ha dit Joan Romero, director d’enoturisme al grup Codorniu.

Finalitzant la trobada, Rubén Escartín, president de PRIMA Empreendimentos, ha reconegut que la recuperació de l’activitat està sent progressiva a Espanya i Brasil, però en aquest últim país el procés serà més ràpid que en el mercat espanyol, ja que compta amb un turisme pràcticament interior.