La situació econòmica del Brasil: panoràmica actual i perspectives de futur

por Cambra Comerç Brasil Catalunya / 30 octubre 2020 / Sense comentaris

La CCBC ha organitzat un nou webinar per analitzar l’economia actual al Brasil i les oportunitats de negoci al país.

L’aparició de la COVID-19 està suposant un repte majúscul per a l’economia mundial, que està experimentant una intensa recessió sense que se sàpiga encara fins quan durarà. Per descomptat, el Brasil no està sent una excepció a aquesta tendència global. La Cambra de Comerç Brasil-Catalunya, al costat de Cambra de Comerç Brasil-Espanya va celebrar la setmana passada un webinar amb panelistes de primer nivell amb l’objectiu d’oferir una panoràmica actual de l’economia brasilera, tenint en compte els efectes que la pandèmia està causant en ella i atenent a la realitat de les empreses espanyoles que estan al Brasil o que pretenen estar-hi en els propers temps. La sessió va servir també per debatre sobre les perspectives de futur per al Brasil i compartir les oportunitats de negoci que presenten un especial potencial en el context actual.

Fernando García Casas, ambaixador d’Espanya al Brasil, ha donat la benvinguda als espectadors d’un i altre costat de l’Atlàntic, destacant que “Brasil i Espanya són dos grans amics, la relació estratègica ha estat renovada el 2017 i, ara, més que mai, els dos països han de fer front als canvis per continuar sent dos mercats estables”. A aquestes paraules, Javier Mirallas, president de la CCBC, ha afegit que “hem de continuar enfortint els llaços entre Brasil i Espanya, aprofitant les oportunitats i desenvolupant valor i riquesa, que suposa la creació d’ocupació”.

Isabel Rata García-Junceda, Consellera en Cap de l’Oficina Econòmica i Comercial d’Espanya a Brasília va ser l’encarregada d’obrir la jornada oferint una panoràmica de la situació econòmica del Brasil i el seu efecte en la relació econòmica amb Espanya. La consellera va comentar que “tot i que el Brasil és un dels territoris més afectats a nivell mundial, la veritat és que cal tenir en compte que té més de 212 milions d’habitants i una densitat de 8,5 milions d’Km², les mesures són diferents, ja que no es parla d’una desescalada, sinó d’una obertura ràpida dels negocis, sent aquesta la nova realitat”, va informar la consellera Econòmica per explicar l’esfera de salut.

Pel que fa a l’actualitat política, ha destacat que “hem passat de viure una situació de desconcert, a un moment en què els missatges llançats transmeten tranquil·litat acompanyats d’una visió de futur i recuperació, gràcies a les properes eleccions municipals que se celebraran el mes de novembre i amb les que es pretenen prendre decisions a curt i mig termini, apostant així per projectes que promoguin l’economia del Brasil”. A més, ha afegit que “la recuperació a nivell econòmic al mercat brasiler és en forma de V, el que fa que sigui una economia d’oportunitat, en enlairament, que continua amb el ferm propòsit de crear les bases per a un creixement sostingut, obert i amb millores de productivitat i competitivitat”.

Posteriorment es va iniciar un debat sobre les perspectives de futur per al Brasil i la seva relació amb Espanya en què van participar, a més d’Isabel Rata, Josep Buades, director d’Acció i Alejandro Gómez, director executiu de Câmara Espanhola em Són Paulo, en una conversa amb Antonio del Corro, director de la Cambra de Comerç Brasil-Espanya, i Francisco Arbós, director executiu de la Cambra de Comerç Brasil-Catalunya. Els participants en el debat han abordat els sectors que estan experimentant un creixement al Brasil, tot i les circumstàncies tan extraordinàries. Segons Alejandro Gómez, “el sanejament de proveïment d’aigua serà clau. Mentre que el 2018 només el 53,2% dels brasilers tenia accés a aigua potable, es preveu que el 2033 el 90% de la població compti amb aquest bé imprescindible. A més, hi ha altres sectors relacionats amb les infraestructures, com el de les energies renovables, que estan promovent la inversió privada, creant oportunitats empresarials per al desenvolupament de país “.

Josep Buades, per la seva banda, va comentar que “el sector de les Smart Cities tindrà un gran protagonisme durant el primer semestre de 2021, ja que portarà un seguit d’oportunitats després de la celebració de les eleccions municipals. A més de les Smart Cities, es preveu que el mercat exterior experimenti un repunt un cop que l’acord Mercosur-Unió Europea es faci efectiu i, finalment, totes les empreses que estan lligades a la transformació digital, sens dubte, estan registrant un desenvolupament significatiu”.

El webinar va concloure amb un torn de preguntes en què els assistents van poder compartir les seves inquietuds i preguntes amb els panelistes.