Mato Grosso, una terra d’oportunitats
/ 13 novembre 2020 / Sense comentarisLa CCBC ha organitzat un webinar amb ponents de primer nivell per analitzar les oportunitats de negoci que ofereix l’estat de Mato Grosso
La covid-19 ha portat una crisi sense precedents en la nostra història, que ens està conduint cap a un escenari de recessió econòmica important a nivell global però que també portarà oportunitats comercials que no poden passar desapercebudes.
Mato Grosso és el tercer estat més extens del Brasil i la seva major economia agrícola, amb un PIB que suposa gairebé el 2% del de Brasil per a col·locar-se en el lloc nº13 entre els estats brasilers. Mato Grosso destaca per les seves quantioses exportacions de soja triturada, farina de soja, cereals en gra, carn (bou i pollastre), productes tèxtils, fusta, metalls i pedres precioses. A més, la seva avançada agroindústria, la seva mà d’obra qualificada i l’excel·lent clima de negocis que es respira fan d’ell un estat amb enormes oportunitats de negoci
Per explicar les oportunitats de negoci que ofereix Mato Grosso, la CCBC va organitzar un webinar el passat 4 de novembre amb panelistes de primer nivell.
El Secretari Adjunt de Desenvolupament de l’Ecosistema Emprenedor del govern de Mato Grosso, Celso Paulo Banazeski, i Alexandre Furlan, director de la Confederació Nacional d’Indústries, CNI, vicepresident per a Amèrica Llatina de l’Organització Internacional de Empleadors (OIE) van oferir als participants una revisió dels actius i dels sectors amb més potencial de benefici i majors oportunitats de negoci a Mato Grosso.
Alexandre Furlan va començar la sessió presentant una panoràmica de l’economia de Mato Grosso i de la seva importància per al Brasil, sent un dels principals productors de gra de soja, carn de bou, blat de moro, cotó, etanol i biodièsel. Va destacar especialment l’increment del seu PIB, que ha estat del 560% en 15 anys, de 2002 a 2017, a causa especialment del desenvolupament de la seva agroindústria i de la tecnologia associada a aquest sector. Així mateix, Furlán va presentar les principals oportunitats d’inversió en sectors com l’agropecuari, la fusta, la bioenergia, el metall-mecànic, la mineria i les infraestructures, destacant en aquest apartat la construcció de carreteres i ferrovies per a la millora de la logística de l’estat. Per la seva banda, Celso Paulo Banazeski va insistir que l’Estat és un gran exportador d’energia elèctrica i amb creixent inversió en energia solar. A més, Banazeski va donar èmfasi a una nova política pública creada entre les federacions d’indústries i el Govern de Mato Grosso per donar suport als petits negocis, i va parlar de les actuals polítiques d’incentius i beneficis fiscals de l’estat, que s’adapten a les necessitats de cada sector econòmic i que poden ser molt atractives per als possibles inversors.
Posteriorment, Rafael Pimenta va parlar de el clima de negocis a Mato Grosso, destacant el sistema jurídic. L’advocat va afirmar que l’estat és un dels pioners en l’ús de la tecnologia dins del sistema jurídic al Brasil, i també un dels més ràpids en prestació judicial. «La rapidesa i estabilitat que el sistema judicial local ofereix a l’empresariat és un valor a tenir en compte en qualsevol decisió d’inversió i està millorant l’ambient de negocis en l’estat”, va afirmar. L’especialista en dret forestal, Aldo de Cresci, va reiterar les paraules de Pimenta i va destacar que Mato Grosso serà el nou pol forestal del Brasil.
Per la seva banda, Pau i Josep Artigas, màxims responsables de l’empresa de comerç de cotó Artigas do Brasil, ens van presentar un cas d’èxit d’activitat empresarial espanyola a Mato Grosso. “El potencial de l’agronegoci és molt gran en aquest estat, ja que és el segon major exportador de cotó del món i el quart major productor gràcies a una climatologia molt favorable al cultiu. La nostra experiència fins al moment ha estat molt bona», van afirmar per justificar l’elecció d’aquest estat per expandir el seu negoci al Brasil.
Per finalitzar la sessió, Camilla Bortoletto, gerent de desenvolupament de negocis Contemar Ambiental, empresa espanyola que es va instal·lar al Brasil el 2000 i que avui s’ha expandit per diverses ciutats en tot Brasil, va parlar sobre els beneficis que ha aportat a les ciutats seus sistema de gestió residus sòlids urbans, mitjançant l’ús de contenidors i de recol·lecció mecanitzada. «Actualment, el 92% dels municipis brasilers no compta encara amb aquest tipus de sistema, el que representa una gran oportunitat d’expansió», va concloure.
Finalment es va obrir un torn de preguntes en què els assistents van poder conversar i exposar les seves inquietuds en un diàleg obert amb els ponents.
La sessió va comptar amb la participació d’Antonio del Corro, director executiu de la Cambra de Comerç Brasil-Espanya, i Francisco Arbós, director executiu de la Cambra de Comerç Brasil-Catalunya.