El sector immobiliari al Brasil: present i futur

por Cambra Comerç Brasil Catalunya / 21 gener 2021 / Sense comentaris

La CCBC organitza un webinar amb especialistes de primer nivell per oferir una panoràmica del sector immobiliari al Brasil i presentar projectes que estan actualment en marxa al país.

El sector immobiliari va experimentar el 2019 un creixement notable, equivalent al 2,3% del PIB del Brasil, sent un dels sectors que millor va contribuir a l’estabilització del camí de creixement de país. De cara a 2020, s’esperava un creixement encara més gran en la venda d’immobles a causa de la caiguda dels tipus d’interès i el retorn de el Sistema de Financiamiento Immobiliario (SFI).

No obstant, la pandèmia ha suposat un repte majúscul per a un sector tradicional, que a més d’afrontar una situació econòmica crítica, ha hagut d’incorporar la tecnologia com a eina de desenvolupament de negoci. Per 2021, s’espera que sigui un dels sectors que fonamentin la tornada a les xifres de creixement econòmic que hi havia al país abans de la pandèmia, a causa de la seguretat que inspira. A més, l’actual valor de la moneda brasilera suposa un argument més per invertir a llarg termini en un sector amb enorme potencial.

Per conèixer de primera mà la visió dels especialistes, la Cambra de Comerç Brasil-Catalunya (CCBC) va organitzar una sessió telemàtica centrada en el sector immobiliari al Brasil.

Caio Calfat, President de la Associação para o Desenvolvimento Imobiliário e Turístico do Brasil i Luiz Alberto Marinho, soci director de Gouvea Malls, van protagonitzar la primera part de la sessió en la que van oferir als assistents una panoràmica actual de el sector immobiliari al Brasil. Calfat va destacar que l’expectativa de creixement formulada per al 2020 no es va aconseguir a causa de l’aparició de la pandèmia, si bé es va incrementar l’oferta de pisos populars. No obstant això, segons Calfat aquests pisos s’han venut majoritàriament a inversors interessats, no a residents, la qual cosa perverteix l’objectiu general de l’oferta de pisos de el programa Minha casa, minha vida.

D’altra banda, Calfat va afirmar que el sector turístic va experimentar el 2020 tant efectes negatius com positius. A la banda negativa, destaca la forta baixada del turisme de negocis, greument afectat per les restriccions. De fet, en la seva opinió el sector no es recuperarà del tot fins 2023. El costat positiu el va obtenir el turisme d’esbarjo. Els hotels a prop de les grans ciutats van tenir plena ocupació a causa de l’impuls del turisme intern.

Per la seva banda, Marinho va posar èmfasi en l’acceleració de l’ús de l’e-commerce i del delivery d’aliments, ocasionat pel tancament de grans centres comercials durant la pandèmia. Segons ell, aquest canvi tindrà un impacte futur en els iniciatives comercials. Marinho també va destacar que els strip malls han adquirit un paper més important, a causa d’un canvi en els patrons de consum que animen els consumidors a comprar a botigues i restaurants més propers als seus habitatges. Finalment, Marinho va afirmar que tot i la campanya de vacunació al Brasil, que va tenir inici aquest mes de gener, el sector immobiliari enfrontarà grans desafiaments en 2021. No obstant això, també va destacar oportunitats com la diversificació de iniciatives comercials derivades de l’augment de vendes en línia.

El webinar va comptar també amb la participació de dos empresaris espanyols que actualment estan desenvolupant promocions immobiliàries al país. Ruben Escartín, representant de Prima Emprendimientos, va presentar un interessantíssim projecte immobiliari i turístic que s’està desenvolupant a la vila de Baixío, situada a la costa bahiana a menys de dues hores de Salvador, on l’empresa compta amb més de 60 milions de metres quadrats de terrenys llicenciats i 14 quilòmetres de costa per desenvolupar un projecte de gran impuls econòmic per a la regió.

A més, l’empresa ha venut ja més de 52.000 metres quadrats de residencial a la ciutat de Salvador, on és també propietària de l’Hotel Fasano, i està desenvolupant altres projectes de gran interès, com el Horto Parque Barcelona o el Morro Ipiranga Residence. Seguidament, un dels socis de Celina Guimarães, Sergio Sánchez, va presentar un projecte de promoció residencial que s’està desenvolupant a Natal, capital do Rio Grande do Norte, sota el programa Casa Verde e Amarela, que dóna continuïtat al programa Minha Casa Minha Vida. Aquest programa té com a objectiu proporcionar habitatges populars de més qualitat i amb avantatges de compra per als inversors interessats. Finalment, Sánchez va presentar el seu actual projecte ” Oasis Condominio Club”, que projecta la construcció de 1.200 habitatges en 4 fases durant 6 anys.

La sessió, conduïda per Francisco Arbós, director executiu de la Cambra de Comerç Brasil-Catalunya, va finalitzar amb un torn obert de preguntes.